Polterabend

Polterabend

Mange kender til skrækkelige historier om hvordan vordende brude- og brudgomme er blevet udsat for løjer af deres venner, før brylluppet. Især fra starten af 1980’erne er denne skik blevet meget almindelige og holdes som regel en uge for brylluppet. Det er vigtigt at selve arrangementet for henholdsvis brud og gom er hemmeligt, så de bliver overraskede.

polterabend

Ordet ”Polterabend” stammer fra tysk, hvor ”polter”

Ordet ”Polterabend” stammer fra tysk, hvor ”polter” betyder at buldre eller banke, og ”abend” betyder aften. I løbet af 1800-tallet blev det til en almindelig betegnelse for den sidste aften før brylluppet.

Bryllup på Jomfrubakken
Bryllup Restaurant Glashuset
Bryllup Roskilde
Bryllup Rødding og Vejen
Bryllup Silkeborg
Bryllup Sinatur Storebælt

Det var i Danmark en almindelig opfattelse at onde kræfter var særlig virksomme i forbindelse med de overgange eller skel, som man ikke kunne undgå at passere fra fødsel til død, og et bryllup var jo én af de vigtigste skel, der markerede overgangen fra ugift til gift.

liderlige kost

brudepar

Man mente, at dæmoner kunne skræmmes væk ved larm, og venner og familie til det vordende brudepar mødte derfor op aftenen før brylluppet , enten foran parrets kommende hjem eller foran det hus, hvor brylluppet skulle holdes. Her kastede man lerpotter, tallerkener og lign. ind mod huset, så de gik i stykker, en handling, der også skulle skaffe det vordende brudepar lykke. Når venner og familie havde gjort havde kunne for at skræmme de onde ånder bort, gik de ofte ud og fik et glas vin eller lignende.

Læs også: